EÜ Merkez Kütüphanesi çalışmalarına yenilerini eklemeye devam ediyor

Son iki yılda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın yoğun gayretleri ile zengin içeriğe ulaşan;  sunduğu imkanlarla öğrencilerin, araştırmacıların ve kitap kurtlarının yaşam merkezi haline gelen EÜ Merkez Kütüphanesi şimdi de uluslararası performans inceleme sistemi  “InCites”  ile  “İdeaalOnline” dergi paketine abone oldu. 277 bin basılı kitap, 189 bin 585 elektronik kitap, 49 bin 998 elektronik derginin yanı sıra roman, hikaye, bilimsel kitap, süreli yayın gibi eserleri öğrencilerin talepleri doğrultusunda sürekli güncelleyen EÜ Merkez Kütüphanesi; artık hafta sonları da saat 21.00’e kadar hizmete açık olacak.

Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi sahip olduğu basılı ve dijital kaynakları güncellemeye ve günümüz teknolojisine uygun hale getirmeye devam ediyor. Türkiye’nin en kapsamlı ve en geniş olanaklarına sahip kütüphanelerinden biri olan EÜ Merkez Kütüphanesi, yeni akademik yılda da Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde hem öğrencilere hem de bilim insanlarına nitelikli kaynakları ile destek veriyor. EÜ Merkez Kütüphanesi, bünyesinde çok sayıda basılı materyal bulundurmasının yanı sıra, dijital ortamda elektronik kitaplar ve dergiler, akademik veri tabanı abonelikleri ve engelli personel ve öğrencilere yönelik çok sayıda sesli kitap ve seslendirilmiş filmle hem Üniversite hem de bölge için önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Yapılan yenilikler kapsamında Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, öğrencilerin Türkçe popüler süreli yayın talepleri doğrultusunda “İdeaalOnline” dergi paketine abone oldu. İdealonline, popüler ve akademik süreli yayınları bir platform altında toplayan, kapsamlı bilgiye Türkçe kaynaklarda da ulaşılmasını sağlayan ve bunları okuyucuların hizmetine sunan veri tabanı. Pakette güncel içerik bilgilerinde 765 üzeri süreli yayın, 12 bin üzeri dergi sayısı ve 100 bin üzeri tam metin makale bulunuyor. Ayrıca EÜ Merkez Kütüphanesi,  bilimsel yayınlardaki performansı esas alan, bilimsel ve akademik amaçlarla kullanılan aynı zamanda yönetici ve akademisyenlere verimliliklerini ölçme ve karşılaştırma yapma imkânı sunan profesyonel uluslararası performans inceleme sistemi  “InCites”e   aboneliğini de aldı.

“Rosetta Stone” 3 bin öğrenciye ulaştı

Kütüphane bünyesinde bulunan roman, hikaye, bilimsel kitap, süreli yayın gibi  eserler ise öğrencilerin talepleri doğrultusunda güncelleniyor. Ayrıca yine öğrencilerin taleplerine  göre kütüphanenin hafta sonu çalışma saatleri 10.00-21.00 olarak değiştirildi. Öğrencilerin daha rahat çalışmalarını sağlamak için yeni sandalyeler okuma salonlarında öğrencilerin kullanımına açıldı. EÜ Merkez Kütüphanesi, araştırmacıların ve öğrencilerin yararlanmasına yönelik  e-kaynak, veri tabanı eğitimleri verecek ve talep eden fakülte ve bölümler için kütüphane oryantasyon eğitimleri düzenleyecek. Ayrıca EÜ Merkez Kütüphanesi, abone olduğu 30 ayrı dil eğitimini içeren “Rosetta Stone” dil eğitim aracının kullanımı hakkında bugüne kadar 3 bin öğrenciyi bilgilendirdi.

Springer Nature yazar çalıştayı

EÜ Merkez Kütüphanesi Daire Başkanı  Ali Cemal Demir, Ege Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim çalışmaları ile 2014 yılında çalışılmaya başlandığını istenilen verimliliğe erişilemeyen kurumsal açık arşiv çalışmalarının profesyonel hizmet alınarak yıl sonuna kadar kurum çalışanlarının bilimsel yayınlarının kurumsal açık arşiv  sistemine aktarılması suretiyle uluslararası düzeyde istenilen seviyeye getirilmesi planlandığını ifade etti.

Demir, “EÜ Merkez Kütüphanesinde Akademik dönem içerisinde her ay bir yazar çalıştayı düzenlenecek. Kütüphanede, Willey  yayınevi yazar çalıştayı, Gale yayınevi yazar çalıştayı, Cambridge Yayınevi Yazar çalıştayı gibi etkinlikler yapılacak. Ayrıca, Kütüphanemizde ‘Geçmişten Günümüze Ege Üniversitesi Yayınları’  sergisi 14 Ekim – 1 Kasım 2019 tarihlerinde üçüncü katta ziyarete açılacak” dedi.