Ege Üniversitesi (EÜ), Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Türkiye’nin endemik bitkilerini literatüre kazandırmaya devam ediyor.
Daha önce dünyada sadece İzmir’de yetişen bir bitki türü olan “Eferezenesi”ni ve Erzurum’da halk arasında “morgeven” olarak bilinen ebenusa ait yeni bir bitki türünü keşfeden Doç. Dr. Hasan Yıldırım, şimdi de halk arasında "ters lale" olarak bilinen "fritillaria" cinsine ait yeni bir türü literatüre kazandırdı.
Fethiye'de iki gezginin doğa yürüyüşü sırasında fark ettiği çiçekler üzerinde yürütülen bilimsel çalışma sonucu bunun halk arasında 'ters lale' olarak da bilinen 'fritillaria' cinsine ait yeni bir tür keşfedildi. Tespit ettikleri bitkinin yeni bir tür olduğunu düşünen doğaseverler Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezine başvurdu.
Yaptıkları inceleme ve analizler sonucu bitkinin dünyada tanımlanmamış olduğunun farkına vardıklarını söyleyen Ege Üniversitesi (EÜ), Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım, bitkiyi keşifçilerin soyadlarıyla isimlendirerek Resimli Türkiye Florası'nda yayınladıklarını, bilim dünyasına tanıttıklarını dile getirdi.
Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Terslâle'ler (Fritillaria) Dünyada yaklaşık 170 kadar türe sahiptir. Erken baharda çiçeklenen bu bitki grubu, soğanlı bitkiler olup, çiçeklerinin güzelliği ile tanınır. Aşağı doğru kıvrık, başağı duran çiçekleri ile dikkati çekerler. Ülkemizde Terslâle türleri toplamda 43 tür ile temsil edilmekteydi. Türkçe ismi "Haslâle" olan ve "Fritillaria ozdemir-elmasii" ilk olarak 2017 yılı Nisan sonlarına doğru, Muğla ili Fethiye ilçe sınırlarında bulunan Akdağlar silsilesi üzerinde yer alan Antik kent "Kastabara (Deliktaş)"da, 1650 metre civarında keşfedilmiştir. Haslâle'nin keşfedilmesi ile Ülkemizdeki Terslâle sayısı 44'e yükselmiş olup, bunların 21 tanesi ülkemize has, endemik türlerimizdir ve endemizm oranının yüzde 48'dir. Bitkinin bilimsel adı, onu ilk olarak keşfeden Yurttaş bilginler olan Rıfat Özdemir ve Bülent Elmas'a ithafen, soyadları kullanılarak isimlendirilmiştir. Fritillaria ozdemir-elmasii dünyada sadece Muğla-Fethiye sınırlarında bulunan popülasyonunda bilinen ve buraya endemik olan bir türdür. Popülasyonu civarında yoğun tarla açma nedeniyle nesli ciddi bir şekilde tehdit altındadır. Popülasyonu üzerine acil koruma stratejilerinin belirlenip hayata geçirilmesi gereken oldukça hassas bir türdür” dedi.