Sağlıklı Yaşamın Formülü: Her Gün 10 Bin Adım

Dünya SaÄŸlık Örgütü, vücut kaslarının enerji harcayarak gerçekleÅŸtirdiÄŸi tüm hareketleri fiziksel aktivite olarak tanımlıyor. Her yıl tüm dünyada 3-4 Ekim tarihleri “Dünya YürüyüÅŸ Günü” olarak çeÅŸitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünya YürüyüÅŸ Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ÖÄŸretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral, “Düzenli yürüyüÅŸ yapmak, küresel bir epidemi olarak insan saÄŸlığını tehdit eden obezite probleminin önlenmesinde bilimsel bir tedavi yöntemidir” diye konuÅŸtu.

SaÄŸlıklı yaÅŸamın formülünün her gün 10 bin adım atmak olduÄŸunu ifade eden Uzman Doktor Onur Oral, “Egzersiz veya spor süresi ve ÅŸiddeti planlanarak uygulanan fiziksel aktivite türüdür. Metabolik, psiklolojik ve fiziksel saÄŸlığı korumak  için yapılacak en yaygın ve en pratik fizik aktivite uygulaması yürüyüÅŸ yapmak son derece etkin bir yöntem olarak göze çarpmaktadır. Düzenli yürüyüÅŸ yapmak, küresel bir epidemi olarak insan saÄŸlığını tehdit eden  obezite  problemininim de önlenmesinde  bilimsel bir tedavi yöntemidir” dedi.

Obezitenin vücutta aşırı yaÄŸ depolanması ile ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluÄŸu olduÄŸunu vurgulayan Uzman Doktor Onur Oral, “Tüketilenden daha fazla enerji alınması obezitenin en önemli nedenidir. Beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarındaki deÄŸiÅŸmeler obezitenin daha sık görülmesine neden olmaktadır.

Obezite, insan saÄŸlığını tehdit eden birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. ÖrneÄŸin, hipertansiyon, dislipidemi, Tip2 diabetesmellitus, koroner kalp hastalığı, inme, safra kesesi hastalıkları, osteoartrit, uyku apne, respiratuar problemler ve meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri gibi hastalıklarla birliktedir. Obezite aşırı kilodan ayırt edilmelidir. Bunun ayrımı beden kütle indeksinin (BKI) hesaplanması (BKI= kilo (kg) / boy (m2)) ile yapılmaktadır. Beden kütle indeksinin 20-25 kg/m2 arasında olması saÄŸlıklı kilo anlamına gelirken, BKI’nin 25-27 kg/m2 olması olası artmış risk, BKI’nin 27-30” kg/m2 olması obezite anlamına gelmektedir” diye konuÅŸtu.

Uzman Doktor Onur Oral, “Kilo kaybında en etkili sonuç, kalori kısıtlamasına ek olarak örneÄŸin düzenli yürüyüÅŸ yaparak artmış fizik aktivite ve davranış deÄŸiÅŸiklikleri ile alınmaktadır. Artmış fizik aktivite sonucu kilo kaybı ile birlikte; HT, insülin direnci, dislipidemi ve yükselmiÅŸ kan ÅŸekeri düzeyleri gibi kardiyovasküler hastalık risk faktörleri üzerindeki olumlu deÄŸiÅŸikliklerin vücut ağırlığı veya kompozisyonundaki deÄŸiÅŸikliklerden bağımsız olduÄŸu gözlenmiÅŸtir. Düzenli yürüyüÅŸ yaparak fizik aktivitenin yoÄŸunluÄŸunu belirlemede pratikte kalp hızı (= nabız sayısı) kullanılır. SaÄŸlıklı bireyler için fizik aktivite sırasında ulaÅŸmaları beklenen maksimum kalp hızı, [(220-yaÅŸ) x 0.7 (%70’lik oksijen kapasitesi)] formülü ile hesaplanmaktadır. SaÄŸlıklı bir yaÅŸam sürmek isteyen veya kilo kontrölünü hedefleyen bireyler için günlük yürüyüÅŸler en pratik fizik aktivitedir” dedi.

SaÄŸlıklı yaÅŸam ve obezite kökenli hastalıkların önlenmesinde en akılcı yöntemin, haftada 3 gün 30 dakika yavaÅŸ yürüyüÅŸle baÅŸlayıp haftada 5 gün 45 dakika tempolu yürüyüÅŸler olduÄŸunu ifade  Uzman Doktor Onur Oral, “Bu tip bir fizik aktivite saÄŸlıklı beslenmeye ek olarak 100-200 kcal’lik bir kayıp saÄŸlar. Uzun süreli fiziksel aktivite için hedef her gün 30 dakika yürüyüÅŸ olmalıdır. Sonuç olarak, saÄŸlıklı bir toplum için fizik aktivite ve fizik aktivite için de düzenli yürüyüÅŸler tüm bireyler için yaÅŸamsal önem ve anlam taşımakta olduÄŸunu tekrar hatırlamak için ‘3-4  Ekim Dünya YürüyüÅŸ Günü’ güzel bir ÅŸans olarak deÄŸerlendirilmelidir” dedi.