Pelvik taban cerrahisinde yerli ve milli çözüm

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yeniel ile ekibi, her 10 kadından 1’inde pelvik organ prolapsusları (sarkma) ve her 5 kadından 1’inde görülen idrar kaçırma sorunlarının cerrahi müdahale çözümünde kullanılmak üzere yeni bir medikal ürün geliÅŸtirdi. Doç. Dr. Yeniel ve ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ürünün ticarileÅŸmesi durumunda Türkiye’nin yaklaşık 30 milyon TL’lik ithalat yükünden kurtulacağına dikkat çekti.

EÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları DoÄŸum Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yeniel ile ekibi, her 10 kadından 1’inde pelvik organ prolapsusları (sarkma) ve her 5 kadından 1’inde görülen idrar kaçırma sorunlarının cerrahi müdahale çözümünde kullanılan medikal ürünü geliÅŸtirmek için çalışma baÅŸlattı. Günümüzde söz konusu sorunun çözülmesi için cerrahi müdahalelerde kullanılan medikal ürünün ithal ve Türkiye bütçesine yıllık yaklaşık 30 milyon TL’lik yük getirmesi nedeniyle yerli ve milli medikal ürün geliÅŸtirmek üzere yola çıkan Doç. Dr. Yeniel ile ekibi önemli bir yol kat etti. Medikal ürünle ilgili patent baÅŸvurusunda bulunan Doç. Dr. Yeniel’i ziyaret eden EÜ Rektörü Budak, Egeli bilim insanı ile ekibini tebrik etti.

ÜLKE EKONOMÄ°SÄ° VE Ä°NSAN SAÄžLIÄžINA ÖNEMLÄ° KATKI

GeliÅŸtirilen medikal ürünün hem ülke ekonomisine hem de insan saÄŸlığına ciddi katkıları olacağına dikkat çeken Rektör Budak, “ÖÄŸretim üyelerimizden oluÅŸan bir araÅŸtırma ekibimiz, kadınlarda idrar kaçırmaya yönelik olarak geliÅŸtirdikleri medikal ürün patent alma aÅŸamasında. Hocalarımızın milli ve yerli materyal üretimiyle tıpta yeni bir icraata imza atıyor. Özellikle ithal ettiÄŸimiz bu biyomedikal malzemelerin toplam ithalat hacmi yaklaşık 30 milyon TL. Bunun ithalatın önlenmesine yönelik de geliÅŸtirilen ürün hem ülke ekonomisine hem de insan saÄŸlığına ciddi bir katkı saÄŸlayacak. Hocalarımızı çalışmaların dolayı tebrik ediyorum. Özellikle biyomedikal anlamda yatırım yapan özel sektörü de üniversitemize davet ediyorum” diye konuÅŸtu.

DAHA ETKÄ°LÄ°, GÜVENLÄ°, DAYANIKLI VE KOLAY UYGULANABÄ°LÄ°R

Çalışmayla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Yeniel, “Pelvik taban cerrahisinde kullanılan sarf malzemelerle ilgili bir çalışmamız oldu. Bu sürecin sonunda patentlenebilir olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz ürünün patent baÅŸvurusunu yaptık. KOSGEB’ten de destek alarak ticarileÅŸtirme sürecine baÅŸladık. Prototip geliÅŸtirme aÅŸamasındayız. Amacımız yurt dışından ithal edilen sarf malzemenin ikamesini saÄŸlamak üzere yerli ve kendi hastalarımıza uygun bir cihaz geliÅŸtirmek. Aynı zamanda baÅŸarılı olmamız durumunda ürünümüzü dünyada insanların hizmetine de sunmak istiyoruz. GeliÅŸtirdiÄŸimiz ürün daha etkili, güvenli, dayanıklı ve kolay uygulanabilir” dedi.